Logotyp

Breakdance på CIK - hur har 2020 gått?

Alexander Sahlholm är lärare i breakdance på CIK i Kulturskolans regi. Nyligen stod det klart att breakdance blir en ny OS-sport till sommar-OS i Paris 2024. Anledningen till detta är att försöka inspirera barn och unga med nya idrotter. Redan till Tokyo nästa år kommer surfing, klättring och skateboard vara nya grenar, och till år 2024 är alltså även breakdance en OS-gren. En som är väldigt glad över detta är Alexander som är lärare i breakdance på CIK.

Hej Alexander! Först måste vi fråga: Hur har undervisningen gått med tanke på att corona påverkat oss alla i princip varje dag?

Självklart har det påverkat även min undervisning med restriktioner av hur många vi får vara osv, men vi har verkligen gjort det bästa möjliga av situationen och haft mycket skoj trots all förändring i samhället. Tror att att det är viktigt för barn att ha en plats man kan få ut sin energi på trots pandemin.

I Uppsala är breakdance stort med många duktiga dansare och mycket verksamhet. Hur stort skulle du säga att intresset är för breakdance i Knivsta?

Jag har undervisat break i Knivsta i flera år och har mött många ungdomar här genom åren, en del har fastnat och satsat och fått topp placeringar på Junior-SM och andra har fortsätt bara för glädjens skull. Så intresset har absolut funnits i knivsta! Men jag skulle verkligen vilja få fler ungdomar att få upp ögonen för breakdansen för det är både fysiskt och kreativt vilket man inte alltid hittar i andra idrotter.

Att breakdance blir en OS-gren år 2024, hur tror du att det kan påverka utvecklingen av breakdance i Sverige?

Jag tror att OS som plattform kommer göra att vi når ut till fler barn och unga, men framförallt också till föräldrar som ser att det här faktiskt kan va en bra aktivitet för sitt barn. Vore häftigt att få se ikoner inom breakdancen växa fram precis som skateboard och snowboard fått genom större plattformar. Jag ser positivt på det!

Hur reagerade du när du fick reda på det?

Jag tänkte Wow! Tänk att få bära sitt lands flagga på ryggen och marschera in i stade de france och få göra någonting som man älskar. Vilken ära och vad häftigt!

Till sist, hur skulle du vilja utveckla breakdanceverksamheten på CIK och i Knivsta?

Jag skulle vilja arrangera mer tillgänglig träning för elever som vill satsa. Att bara träna en aktivitet en gång i veckan gör att utvecklingen tar lång tid. Ser man på andra idrotter så behövs det 2-3 träningar i veckan och match/tävling beroende på sport nån gång i månaden för att testa sig själv. Klassisk dansundervisning är en klass i veckan men det är lite för lite i mina ögon för att kunna bli duktig. Så det är väl mitt främsta mål.. Att få in mer kontinuitet hos elever.

Vi önskar Alexander lycka till!

För mer information om Kulturskolans olika kurser:

https://knivsta.se/kulturskolan/startsida-kulturskolanlänk till annan webbplats