Logotyp
Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Nedräkningen har börjat till invigning

Nedräkningen är nu på gång på allvar och vi har knappt tre månader kvar till invigningen den 7-8 december. Anläggningen byggs i tre etapper, från söder till norr, och fokus i bygget ligger just nu på själva mellandelen.

Matcher med publik möjligt från 10 oktober

Den första etappen, som rymmer två fullstora sporthallar, har varit igång för träningar sedan maj månad. Just nu används sporthallarna av Vassunda IF, SK Vide, Kulturskolan samt Thunmansskolan och Sjögrenska gymnasiet. Från den 10 oktober kommer även läktarna i sporthall A kunna användas och då kommer det bli möjligt att genomföra matcher med publik. Bland annat kommer handbollsföreningen Vassunda IF spela sina matcher i Ungdoms-SM i CIK den 12 oktober för pojkar och den 19-20 oktober för flickor. 

Mellandelen rymmer bland annat lokaler för scenkonst, kampsport, restaurang samt kontor. Här pågår installationer av olika slag för fullt. I restaurangen, som ligger i entréplan vid huvudentrén från järnvägen, har bänkar, hyllor och annan utrustning kommit på plats. Golvläggningen har börjat närma sig slutet. 

Konsten har en central roll i CIK, och samtliga fyra platsspecifika konstverk är nu på plats. Det sist tillkomna är konstverket Halvlek, som finns i utemiljön framför CIKs västra entré mot järnvägen. 

Intensivt arbete i scenkonstlokalen

I scenkonstlokalen pågår ett intensivt arbete berättar platschef Peter Höijer.

- I scenkonstlokalen är parkettgolvet lagt och nu har jobbet påbörjats med bakscenen och scenen efter att vi har gjort förberedelser i väggarna. Mattan har lagts in på balkongerna och stolarna till gradängen och själva gradängen har anlänt. Även installationer och scenteknik monteras i scenkonstlokalen nu, berättar Peter Höijer.

I anslutning till receptionen finns ett par kontor med arbetsplatser som personal från kultur- och fritidskontoret kommer att dela på. Det finns även mötesrum för uthyrning.

Mellandelen rymmer även tre plan med kontor som kommer hyras ut av Kommunfastigheter till externa aktörer.

- Arbetet med att hyra ut verksamhetslokalerna i CIK sker genom flera olika spår. Aktuellt just nu är att vi för en dialog med några olika verksamheter som visat intresse av att hyra samtliga tre våningsplan. Färdigställandet av våningsplanen är därför tillfälligt lagt ”on hold” för att invänta respektive verksamhets behov av eventuella anpassningar, säger näringslivsutvecklare Kent Ryberg.

I ishallen som utgör den tredje etappen, pågår installationsarbeten i form av el och ventilation. Ishallen beräknas stå färdig runt april-maj 2020, men mellandelen invigs redan i vinter.

Invigning för allmänheten 7 och 8 december

- Inflyttning i mellandelen med inredning och utrustning planeras ske från 11 november och planen är att öppna dörrarna för besökare och utövare den 2 december. En stor invigningshelg för allmänheten planeras den 7 och 8 december där vi hoppas kunna erbjuda något för alla. Fokus under helgen kommer att vara att visa upp det lokala utbudet i Knivsta, berättar fritidschef Carina Nordlander. 

Programmet för invigningen släpps i början av oktober, och en av höjdpunkterna kommer vara sagooperan "Hans och Greta". Som en nedräkning inför invigningen pågår under hösten projektet: ”Operan tar plats i Knivsta – följ med på resan till färdig föreställning!”. Projektet är ett samarbete mellan Kultur och fritid och Operagruppen, och innebär att Knivstabor och andra intresserade bjuds in till öppna repetitioner i Tilassalen i Knivsta kommunhus. Slutresultatet kan upplevas på invigningen söndagen den 8 december. 

Så mycket kostar CIK

Den totala investeringskostnaden för att bygga Knivsta Centrum för idrott och kultur är beräknad till cirka 400 miljoner kronor. Beräknad driftsbudget för 2020 är 32 miljoner kronor där hyran uppgår till 22 miljoner kronor. Intäkterna kommer bland annat bestå av uthyrning till föreningar, privatpersoner och företag.

Luftrumskonstverket Moves möter Susannes Volmers golv

Luftrumskonstverket Moves möter Susannes Volmers golv

Sporthall B i CIK används sedan maj månad av bland annat skolor och 
föreningar.
Scenkonstlokalen har 398 sittplatser och en gradäng där 280 platser kan fällas in till förmån för ståyta.

Scenkonstlokalen har 398 sittplatser och en gradäng där 280 platser kan fällas in till förmån för ståyta.

Utställningsytan på plan 2 ligger ovanför Restaurang Kvarnen.

Utställningsytan på plan 2 ligger ovanför Restaurang Kvarnen.