Logotyp

Konstnär Elin Magnusson med delar av konstverket som ska pryda ishallen i Knivsta Centrum för idrott och kultur.

Knivsta Sandbergs konstverk snart klart

Våren 2020 tog Kommunstyrelsen beslut om att Gösta ”Knivsta” Sandbergs liv och gärning ska uppmärksammas genom en konstnärlig gestaltning i kommunens nya ishall. Beslutet grundade sig på ett Knivstaförslag där ett flertal knivstabor önskat detta. Konstnären Elin Magnusson tilldelades uppdraget och nu är verket Tänk Gittan om vi kunde stanna tiden snart färdigt för leverans.

Det är lätt att föreställa sig en staty i naturlig storlek, gjuten i brons, när man talar om ett konstverk till minne av en offentlig person och idrottshjälte. I det här fallet utformades beställningen på ett annat sätt, med en önskan om ett mer heltäckande porträtt av både personen och idrottsmannen Gösta Sandberg, Mr Djurgår´n. Verket som snart är klart består av en mängd olika objekt som refererar till Sandbergs liv och person. Berättelser och anekdoter som på sitt sätt bidragit till helheten. Det är skuret och snidat i trä som målats eller bränts.

Jag tycker att arbetet med verket har gått bra, säger Elin Magnusson som gör de sista finjusteringarna i sin ateljé i Bagarmossen. Det har varit roligt och en bra ram att förhålla sig till. En person som jag fått lära känna och porträttera, och en spännande utmaning att inte tappa mitt konstnärskap i ett riktat och beställt verk med givna förutsättningar. Det har blivit ett slags personporträtt och jag har gillat att ta mig an trä som material på ett nytt sätt.

Är det något särskilt kring Gösta ”Knivsta” Sandberg som du tycker har varit viktigt att lyfta fram och förmedla med konstverket?

Det är ju på grund av idrottskarriären som jag får göra det, så det har såklart varit viktigt att förmedla. Att han var trogen Djurgården alla år har också varit centralt, men utöver de två självklara beståndsdelarna har familjen - hans dedikerade föräldraskap och relationen han hade till sin fru, också varit en viktig bit i verket. Jag har även valt att ta med lite mer dolda fakta, tex religionens betydelse i hans liv. En blandning av det offentliga och det mer privata, på ett respektfullt sätt och med tillförsikt, säger Elin Magnusson. Jag hoppas att de som tittar på verket ser balansen mellan de olika delarna i hans liv, det privata och det offentliga. Det är härligt med idoldyrkan och att hålla sina hjältar högt, men kan jag också förmedla en bredare bild av Gösta och ge en glimt av hela hans liv - att presentera en människa vars bedrifter delvis var möjliga på grund av personerna han hade runt omkring sig, så känns det viktigt. Så verket handlar också om hans familj – de som var med och gjorde det möjligt.

Vad kommer du att minnas från arbetet med verket?

Det har känts tryggt och varmt på nått sätt, lite som jag tänker att Gösta var. Jag är ingen idrottsperson men jag upplever att jag kan människor och det är en människa jag har arbetat med i det här verket. Jag har haft en fin dialog med hans son, Lasse, och känt mig litad på. Jag kommer minnas det med värme, säger Elin Magnusson.

Ishallen i Knivsta Centrum för idrott och kultur, och verket Tänk Gittan om vi kunde stanna tiden invigs den 24 oktober.

Bild tagen i Elins ateljé. Delar av konstverket ses i bild.