Logotyp

Bild från invigningsceremonin den 7 december 2019. Foto: Knivsta kommun

Knivsta Centrum för idrott och kultur 1 år!

För precis ett år sedan, den 7 december 2019, inleddes invigningen av Knivsta Centrum för idrott och kultur. Idrott och kultur i en salig blandning och sambatåget fyllde varenda hörn av liv och rörelse. Besökarna fick bland annat prova på olika sporter, gå på sago-operan "Hans och Greta" och vara med och bygga ett gemensamt konstverk till CIK.

Kultur och fritid om tankarna kring invigningen

Vi som planerade och arbetade med invigningen är kultur- och fritidskontoret i Knivsta kommun. Målsättningen var att presentera och erbjuda ett program som tilltalade både barn, unga, vuxna och seniorer samt både den kulturintresserade och idrottsintresserade. Föreningslivet och Knivstas övriga kulturaktörer med delaktiga i programmet vilket kändes väldigt roligt då vi arbetat nära under byggprojektets gång.

Vi ville överraska och inspirera och känner i efterhand att vi lyckades bra! Närmare 5000 personer kom under helgen och vi minns helgen med glädje, värme och massor av härliga möten! Med anledning av coronaviruset får vi avvakta med att bjuda in till 1-årskalas.

Vad minns du tydligaste från invigningen av CIK?

Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt Norconsult:

Spontant så är mitt starkaste minne den häftiga känslan av att se hela byggnaden full av alla glada människor som använde den precis så som vi hade tänkt – men även på fler sätt än vad vi hade förutsett. Under flera år i 3D-modellen var den så tom på folk men nu äntligen var alla där och fyllde byggnaden med liv!

Dan Johansson, arkitekt Norconsult:

Att komma in dit på invigningen och se att alla hallar var fyllda med liv och aktivitet för första gången, och att se samtliga inblandade i projektet gå runt med ett inre ljus och stolta visa upp det för sina familjer - DET VAR REN MAGI!! Känslan var att vi gjort ett pionjärarbete!

Carina Nordlander, fd fritidschef i Knivsta kommun och projektledare under uppbyggnaden av CIK:

Jag tyckte hela dagen var magisk. Gick runt och njöt hela tiden och var så stolt över hur vi skapat både huset och invigningsdagen tillsammans. Äntligen fick vi öppna efter så många år och även ovissa veckor inför... Minns särskilt gymnastens program som avslutades med bandklippningen.

Jon Hulander, kulturstrateg i Knivsta kommun och ansvarig för konsten i CIK:

Jag minns känslan av att få visa vad man jobbat med så länge för alla dem som varit nyfikna på projektet. Mångfalden och det stora intresset. 50 pers på konstvisning, fullsatt i salongen och kaos bakom kulisserna. Jag minns kanske tydligast känslan av att det blev lyckat och att det var maxat och att vi gjorde det tillsammans.

Catrine Wermelin, fritidschef Knivsta kommun:

Mitt minne från den dagen var den härliga värmen och stämningen som var i huset! Roligast hade jag med Gunnel (bibliotekarie) i kampsportslokalen där vi spred kultur- och fritidsglädje bland de som kom och provade på.

Roger Nordling, saxofon- och orkesterpedagog på Knivsta kulturskola:

Att få sitta och spela på den alldeles nya scenen var en härlig känsla!

Pelle Nordlander, konferencier:

Ett hus fullt med folk vilket man nästan glömt bort hur det känns. Allt vackert i själva huset: väggar, golv, tak, ljus, färger och konst. Det maffiga ljudet och färgsprakande uppträdandet när samban gick ner för trappan.

Med anledning av coronaviruset får vi avvakta med att bjuda in till 1-årskalas. Istället bjuder vi på en jullåt som också är lucka 7 i Kultur och fritids digitala adventskalender.

Lyssna på jullåt med Kultur- och fritidsbandet. Länk till annan webbplats.

Bild från sago-operan Hans och Greta som spelade den 8 december 2019.

Bild från sago-operan Hans och Greta som spelade den 8 december 2019. Foto: Knivsta kommun