Minnesutställning med konst av Nils Enar Eskhult - vernissage fredag 16 december

Välkommen att ta del av en minnesutställning med konst av Nils Enar Eskhult. Utställningen, som sammanfattar ett konstnärsliv i Husby-Långhundra, smygöppnar den 13 december och och är curerad av Eskhults vän och konstnärskollega Anette Wixner. Vernissage kl 15.00, fredag 16 december. Sista datum att se utställningen är 7 januari och verken i utställningen är till salu.

 

Nils Enar Eskhult föddes 1923 i Husby-Långhundra. Som ung greps han av kärlek till måleriet och fick möjlighet till gedigen utbildning inom konsten. Men under tjugosju år som brukare av familjegården fick konstnären och bonden gå sida vid sida. När jordbruket väl kunde överlåtas åt äldste sonen fick konstnärskapet ny chans att blomstra med många utställningar som följd. ”Jag målar det som finns runt om. Vyerna. Det jag ser. Ängsmarkerna. Fälten. En sädes- eller rapsåker. Här ute i Långhundra hör jag hemma. Här finns lugnet, skiftningarna, årstidernas växlingar”, sa han i en intervju inför sin 75-årsdag.

 

 

Konstrecensenten vid UNT, Cristina Karlstam, beskrev Nils Enar Eskhult som en av Uppsalas goda målare, en som bryr sig om de näraliggande motiven och skildrar dem med ömsinthet och kärlek. De många årens förkovran har gjort honom till en mästare i sitt slag, med sin tekniska och estetiska färdighet kan han som få fånga essensen av svensk natur och förmedla sina visuella upplevelser. (UNT 14/8 1996 och 9/5 1998). Dominerande motiv var och förblev åkrar och byar längs Långhundraleden, skildrade i finstämda oljepasteller som vintertid byttes mot svartvita laveringar.

 

Nils Enar Eskhult avled 29 juli 2018, 94 år gammal.