- Detta evenemang har redan ägt rum.
Världskulturfestival
12 november, 2022, 11:00 - 17:30
80kr – 150kr
Musik, teater, dans och mat från världens alla hörn och kulturer möts under en festlig heldag på CIK!
Med vårt festivalpass kommer du in på samtliga konserter och föreställningar på scenen, alla dans- och trumworkshopar samt övriga aktiviteter och program som pågår i huset.
Konserten Shohaz bjuder på suggestiva rytmer från Turkiet, gåshudsframkallande melodier från Iran, svenska vemodiga sånger, persisk dans och glädjefylld musik från Argentina. Njut av nordindisk klassisk musik och äldre fartfyllda bollywoodhitar med Palace on Wheels och dansaren Eliza. Under hela dagen erbjuder vi workshopar och tillfällen att prova på afrikansk djembetrumma, bollywooddans, västafrikansk dans och snurrande sufidans. Du kan också lära dig hur man skapar ett indiskt alpanamönster med rismjöl, höra sagor och inte minst prova maträtter, snacks och sötsaker från olika delar av världen.
Fler arrangemang och aktiviteter tillkommer, programmet nedan uppdateras löpande.
Biljettpriser
Biljett gäller för samtliga konserter, arrangemang och aktiviteter under festivaldagen.
Ordinarie: 150 kr
Under 25 år: 80 kr
PROGRAM
Föreställningar och konserter på Scenen med festivalpass
11.00- 11.45 Familjeföreställning: 4 Vindars hus
13.30- 14.15 Familjekonsert: Shohaz – Världen runt på 45 minuter
16.00- 16.45 Palace on Wheels nordindisk raga och fartfyllda äldre Bollywoodhitar med dansare Eliza
17.00- 17.30 Prova att dansa som en indisk filmstjärna med Eliza till medryckande bhangramusik
Workshopar och prova på i Glasäpplet med festivalpass
Prova att spela Djembetrumma med Younoussa Dabo
12.00-12.30, 12.30-13.00, 13.00- 13.30. Anmälan sker på plats. Begränsat antal platser.
15.00-15.30 Prova på Sufidans & persisk dans med Mahsa PoorRamezan
Uppträdanden på lilla scenen och pop-up aktiviteter på ”Torget” i huset
11.55-12.10 Prova flamencorytmer med stampar, klappar och kropp- body percussion med Pia del Norte
12.30-13.10 Flamencogitarr med Inti Segura
14.30-14.50 ”Happy dance” till västafrikanska Djembe trummor med Younoussas musikgrupp
15.10-15.40 Nina Gleiss och Ulrik Bodén spelar svenska och irländska visor.
Alpona och Rangoli-verkstad, demonstration och utställning utanför stjärnvalvet
12.00 och 14.30 Alpona och Rangoli-demonstration och workshop med Rajashree
Konstnären Rajashree berättar om de vackra symboliska och färgstarka mönster man i Indien skapar på marken eller golvet med rismjöl och traditioner och högtider som ligger bakom. Skapa din egen Alpona och Rangoli på papper
Läs och chilla i vår lugna myshörna
Bläddra och läs i böcker med berättelser och sagor från hela världens hörn och inspireras av kokböcker med mat från hela världen. Böcker finns även på olika språk. Öppen hela dagen.
-Bazaar och mat från olika delar av världen på ”Torget” i huset hela dagen. Vad sägs om somaliska piroger, sydindisk mat, sushi med mera?
-Restaurang Kvarnen serverar Meze, Nordafrikansk couscous, paella, nachos och en barnvänlig meny
-Utställningen ”De assimilerade” av Robin Tinglöf i Stjärnvalvet hela dagen
OM ARTISTERNA
SHOHAZ
“Det var som att hela världen kom över publiken och alla rytmer, sånger, danser och fantastisk musik svämmade över oss”. Sångaren Rostam Mirlashari berättar hur mycket musiken hjälpt honom att överleva svåra saker. Att dans och musik ger gemenskap och hopp. ”Resan blir lite bättre och lite roligare”.
Välkommen jorden runt på 45 minuter! Följ med Golbang på resa och få reda på hur tunga, svängiga rytmer från Turkiet fungerar tillsammans med gåshuds framkallande melodier från Iran eller svenska vemodiga sånger tillsammans med glädjefylld musik från Argentina.
Publiken bjuds in att sjunga på olika språk, prova på kurdisk ringdans och klappa olika rytmer. Sångerna framförs på svenska, persiska, baluchiska, turkiska och kurdiska och dessutom bjuds det på iransk folkdans och virvlande Sufidans. De fyra musikerna är mycket erfarna och mångsidiga. Samtliga är utbildade på institutionen för folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Rostam Mirlashari kommer ursprungligen från provinsen Balochistan som ligger i sydöstra delen av Iran och han har blivit kallad ”Prince of Baluchi Music”. Han har tuurnerat öve rhela världen och driver sedan 2001 Kista Världsmusikfestival samt fick Stockholm stad hederspris inom musik 2021.
Mahsa Poorramazan är en professionell dansare som specialiserat sig på iransk folkdans och virvlande Sufidans.
Liliana Zavala, slagverkare, sångerska, artist, kompositör och producent är född i Córdoba, Argentina, och började sin musikaliska karriär 17 år gammal. Hon är numera bosatt i Stockholm där hon arbetar som musiker md artister från olika delar av världen. Den 5 november släpper hon sitt nya albua “Todos mis muertos”.
4 VINDARS HUS
En musikteaterföreställning som är baserad på mycket gamla berättelser från alla väderstreck i världen; från öst, väst, nord och syd.
Berättelserna handlar om aktuella och viktiga teman som miljö och hav, hur vi kan lösa konflikter, om generositet och om att möta sina största rädslor. Vi tar också en titt in i olika kulturarv. Musiken har influenser från berättelsernas ursprung, som afrikanska rytmer och finska Kalevala-melodier. All musik är färgad av artisternas egna erfarenheter inom världsmusik, jazz och flamenco.
Folksångerskan Anna Fält har utformat många solokonserter, men också gjort olika samarbeten med bland annat Pia Pohjakallio. Fält trakterar även det urgamla finska stränginstrumentet kantele.
Dansaren och producenten Pia Pohjakallio har gjort många internationella samarbeten inom flamencogenren och valdes till ”årets arrangör” på Folkmusikgalan 2018 för sin kontinuerliga serie ”Flamencofredag”.
Kontrabasisten Lauri Antila har gjort olika samarbeten framför allt inom jazz- och världsmusik med bland annat klezmerbandet Sabbath Hela Veckan. Antila har både skrivit och spelat mycket teatermusik och är ofta sedd bakom olika sångsolister.
PALACE ON WHEELS MED ELIZA
Palace on Wheels är ett musikerkollektiv som spelar olika former av ragabaserad musik som khyal, folkmelodier och klassiska Bollywoodlåtar i med klassiska indiska och sydasiatiska instrument som sitar, santoor, rabab och tabla. Musiken bygger på improvisation inom den indiska klassiska musikens ramverk, och spänner mellan lyrisk innerlighet till halsbrytande dueller.
Medlemmarna har alla studerat nordindisk klassisk musik hos mästare i Indien under många år och har spelat otaliga konserter i Sverige, Europa och Asien.
Tillsammans med dansaren Eliza Anam har Palace On Wheels valt ut sina favoriter bland de mest älskade melodierna från den gamla tidens klassiska Bollywoodfilmer, och frammanar ett universum fyllt av dramatik, innerlighet, kärlek och glamour.
Palace on wheels består av:
Stian Grimstad: sitar
Moa Danielson Grimstad- santoor
KG Westman: rabab
Suvrat Apte: tabla
Eliza Anam: bollywooddans
YOUNOUSSA DABO– workshop i Djembetrumma och Happy dance
Younoussa är en mycket erfaren kulturbärare från Guinea i Västafrika. Under många år har han undervisat i rytmer, dans och sång och är en härlig och inspirerande pedagog. Han har stor erfarenhet av att arbeta med grupper oavsett tidigare erfarenhet och lotsar oss med van hand in i de suggestiva och energigivande afrikanska rytmernas värld. Nivån kommer att anpassas efter gruppdeltagarna.
OBS Begränsat antal platser. Anmälan på plats på CIK.
Köp biljett